maandag 17 maart 2014

random facts

* Zweedse mensen eten vroeg. De eerste fika/koffiepauze begint al om 9 uur s´ochtends, lunch om 11 uur en avondeten om 5 uur.
* Het wordt hier al om half 4 schemerig en om half 5 is het donker. Als het donker is, blijft de lucht een beetje licht en soms zelfs roze! (ik heb dit bericht 3 weken geleden geschreven, maar nu wordt het rond half 6 donker)
* Bij het uitgaan in Zweden hoort de pre-party en de after-party. De pre-party begint meestal rond 7 uur. Om 10 uur zorg je dat je voor de deur van de club staat, anders sta je in een rij van 30 minuten! De clubs sluiten trouwens om 2 uur al, vandaar die after-party. ;)
* Als de Zweden hun salaris hebben gekregen gaan ze los (feesten en geld uitgeven). Op spotify heb je zelfs een salaris-week playlist met partymuziek.
* De muziek tijdens het uitgaan staat veel zachter als in Nederland. Dat was wel even wennen voor mij en Roxan want we hoefden niet meer naar elkaar te schreeuwen.




* Het weer dat we nu hebben is voor de Zweedse mensen net als de lente. Meestal is het weer zo in april, ja in april ligt hier nog sneeuw. Officieel is de lente ook al begonnen want de norm is: 4 dagen achter elkaar 0 graden of hoger.
* De zon hebben we nog niet zoveel gezien en als deze tevoorschijn komt, worden de Zweden
helemaal dol. (de laatste week was het wel echt heel mooi weer!)
* Op zaterdag gaat alles al vroeg dicht in de stad. Toen Roxan en ik fika wilde doen om kwart voor 5 moesten we opschieten want om 5 uur ging het tentje dicht.
* Je ziet in de stad niet veel mensen op straat. Waar alle mensen dan wel zijn? Lekker binnen, denk ik..
* De mensen in het noorden van Zweden schijnen anders te zijn als de mensen uit het zuiden. Alles is materialistischer in het zuiden volgens de mensen hier. De mensen hier in het noorden zijn tevreden met weinig en kleine dingetjes.
* De overheersende kleur van de huisjes is niet rood zoals je zou verwachten, maar dat is geel! Ook heb ik al een paar roze huizen gezien, vad roligt!




* Rösti is NIET Zweeds maar Zwitsers!
* We eten elke week wel 2 of 3 keer Zweedse gehakt ballen met de beroemde lingonberry jam.
* Zweedse koffie is volgens onze roommate Mikael (lees: Mikaeeeeel): Strong enough to kill a small animal. Ik denk dat hij wel eens gelijk kon hebben.
 * De mensen hier zijn gek op kaviarpasta. Het is roze en het zit in een tube. Het liefst eten ze het s'ochtends tijdens het ontbijt op hun gekookte ei. (mag ik een emmer?)
* Avocado's zijn heel populair hier, helemaal in combinatie met cottage cheese op een knäckebrödje.
* De taal is voor Nederlanders heel makkelijk te leren. Althans, het schrijven dan. Het praten is een heel ander verhaal.
* Ongeveer 40% van alle internationale studenten hier zijn Duitsers. Jawohl!
* Onze roommate vertelde dat het rode paard Dalahäst Avesta het on-officiele symbool is voor Zweden. Dit paard staat op een plek die nog nooit bezet is geweest door een ander land. Ze verkopen miniatuur paardjes bij de IKEA, leuk als souvenirtje. Ook staan ze op de verpakking van de groot verpakking van de knäckebröd die wij altijd kopen.




* De mensen op hun werk kleden zich heel comfy ook al werken ze bijvoorbeeld bij een bank. Bij mij op het lab loopt iedereen op klittenband sandalen met sportsokken. Het lijkt net of ze zo uit bed komen rollen!
* Sommige Zweedse mensen zijn heel gesloten als je ze net leert kennen. Je moet zelf de eerste stap zetten om een gesprek te beginnen. Ook is het raar als je een vreemde op straat gedag zegt, dan worden ze achterdochtig.
* In plaats van sigaretten, nemen de meeste Zweden Snus. Een plakkerig goedje dat je op je tandvlees plakt onder je bovenlip. Jammmmie.
* Zweedse mensen vormen graag rijtjes.
* Umea is echt een hipsterstad. Nog nooit heb ik zoveel hipsters gezien op één plek. Misschien komt het omdat 45% van de inwoners van Umea studenten zijn.
* Bijna iedereen hier heeft een tatoeage en de helft van de jongens in Umea hebben een baard. Een hele lange vieze baard!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten